dejavna biodinamika

Razstavljalci

BDK Brinšek in Ajda Gorenjska

družinska kmetija z ekološkim in Demeter certifikatom od leta 2011

Na kmetiji pridelujejo zelenjavo in jo prodajajo v zelenjavnih gajbicah čez celo leto. Največja ponudba sveže zelenjave je v zimskem času, saj imajo rastlinjak kjer gojijo vrtnine tudi pozimi. Svojim stankam ponudijo tudi sveže surovo kravje mleko. Lahko jih obiščete in si ogledate kmetijo in njihove živali.

Društvo Ajda Gorenjska je bilo ustanovljen leta 2002. Združuje kmete in vrtičkarje, ki ji zanima biodinamičen način pridelave hrane. Društvo organizira začetni tečaj biodinamike, mesečna srečanja in izdelavo biodinamičnih preparatov za svoje člane. Vsako leto si ogledamo tudi dobre prakse v Sloveniji in bližnji okolici. 

Eko sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo Marič

proizvajamo vino in penine

Že več kot 30 let pridelujemo grozdje za vino in vina. V glavnem so vsa vina vrhunske kakovosti preverjena na številnih ocenjevanjih vin (Vinis, presek letnika na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor in na sejmu Agra v Gornji Radgoni). V ponudbi imamo rdeče sorte Modra frankinja in modri pinot, bele chardonnay, kerner, rumeni muškat, bela zvrst in penino rose in penino iz bele zvrsti. Od leta 2015 imamo Bio certifikat za vse, sicer pa obdelujemo nasade po načelih biodinamike.

Ponudba:

Bio Penina  Romana rose in Bio penina Romana
0,75 l
15,00 €/steklenica;

Bio modra frankinja, Bio kerner in Bio Chardonnay
0,75 l
8 ,00 €/steklenica;

Rumeni muškat in Modri pinot
0,75 l
8,00 €/steklenica;

dostava po dogovoru.

Herba Slovenica

naravni kozmetični ekološko certificirani izdelki iz 99 % slovenskih surovin

Smo družinsko podjetje, ki izdeluje popolnoma naravne kozmetične ekološko certificirane izdelke iz 99 % slovenskih surovin. Zelišča za naše izdelke gojimo sami po načelih biodinamike in nabiramo v neokrnjeni naravi. Širok razpon kozmetičnih izdelkov – mazil, hidrolatov, trdih mil, olj, zobnih past itn., smo dopolnili tudi s prvimi slovenskimi ekološko certificiranimi oljnimi parfumi ter lesenimi izdelki, kot so milniki in svečniki ter svečkami iz bio čebeljega voska ter kozmetičnimi torbicami. Ponujamo tudi širok nabor čajnih mešanic in tinktur. Najdete nas na www.herbaslovenica.si, v naši trgovinici v Hotedršici 103 a in na raznih sejmih po Sloveniji.

Ajda Sostro

ustanovljena l. 2011

Konec leta 2001 se je iz delovne skupnosti Ajda v Sostrem ustanovilo Društvo Ajda Sostro. Pri našem začetnem delovanju, nam je pomagala gospa Meta Vrhunc, ne samo z nasveti, tudi praktično.

S svojo dejavnostjo ozaveščamo in združujemo ljudi, katerim ni vseeno kako se dela z našim planetom Zemljo. Člani društva in širša javnost se srečujemo vsako tretjo sredo v mesecu v Zadružnem domu Zadvor, na predavalnjih, kjer pridobivamo znanje, ki ga nam posredujejo predvsem uveljavljeni biodinamiki in predavatelji, ki imajo širok pogled na svet in so sposobni ozavestii ljudi o zdravem načinu življenja nasploh. V ta namen vsako leto sprejmemo naš delovni program.

Društvo Ajda Posavje

ustanovljena l. 2011

Društvo Ajda Posavje je bilo ustanovljeno leta 2011. Pred tem je od leta 2006 delovalo kot delovna skupnost Ajde Vrzdenec. Člani društva večinoma prihajajo iz posavskih občin: Brežice, Krško, Sevnica, Kostanjevica na Krki, Radeče in tudi iz drugih občin tja do Laškega, Hrastnika, Trebnjega, Koprivnice,  tako, da so kar iz več, kot 20 občin. V letošnjem letu je 140 članov .

Na leto imamo preko 30 dogodkov, tako delavnic, predavanj, seminarjev in ekskurzij, kjer naši člani pridobivajo znanja iz biodinamike in tudi druga praktična znanja. Na teh dogodkih je bilo lani preko 1000 udeležencev. Vsako leto gremo tudi na strokovno ekskurzijo, kjer si ogledamo dobre prakse biodinamičnih  in ekoloških kmetij. Letos smo bili na Hrvaškem, kjer smo obiskali tudi Center Rudolfa Steinerja. Udeležujemo se  raznih sejmov in drugih dogodkov, sodelujemo z osnovnimi šolami, vrtci in drugimi ustanovami, kjer predstavljamo biološko- dinamično metodo pridelovanja hrane. Sodelujemo s Kozjanskim parkom, pomagali smo ustanoviti knjižnico semen v Knjižnici Sevnica, ki naj bi predvsem osveščala ljudi o pomembnosti ohranjanja semen.

Zdi se nam izredno pomembno, da poskušamo ozaveščati javnost o nujnosti takšne pridelave hrane, ki bo trajna in ne bo siromašila zemlje. Zelo smo veseli in ponosni, da je v našem društvu kar 6 pridelovalcev, ki imajo certifikat Demeter. Za to je v veliki meri zaslužen dober zgled našega predsednika, ki po tej metodi prideluje zelenjavo že preko 10 let in s svojim uspešnim delom dokazuje, da je to res metoda prihodnosti.

Vse več ljudi se zaveda, kaj pomeni jesti zdravo, neoporečno hrano brez pesticidov in drugih strupenih snovi.

Ajda Vrzdenec in založba Ajda

deluje že več kot 40 let

Društvo Ajda Vrzdenec stopa že v četrto desetletje uradnega delovanja in predstavlja matičnjak, ki je pod vodenjem ge. Mete Vrhunc, začetnice BD metode na Slovenskem, rodil današnjih 16 regionalnih biodinamičnih društev po vsej Sloveniji, Združenje Demeter Slovenije, Založbo Ajda Vrzdenec s prepotrebno prevedeno literaturo …

Društvo Ajda Vrzdenec je danes eno od teh 16 – ih društev, s sedežem v Logatcu. Delujemo samostojno, pa vendar skozi principe biodinamike povezani v družino slovenskih biodinamikov. Povezujemo se v Zvezi biodinamikov Slovenije in individualno med BD društvi preko predavanj, ekskurzij, skupnih akcij ob pripravi katerega od BD preparatov … Negujemo medsebojne stike.

Izbiramo način življenja po principih biodinamike – ekološkega načina vrtnarjenja/kmetovanja, ki skrbi za vitalnost in plodnost rastlin tako, da ustrezno pripravi tla:

  • gnoji zemljo samo z zrelim kompostom, cepljenim s šestimi biodinamičnimi rastlinskimi preparati – ti so pravi zaklad biodinamike, nosilci življenja;
  • pri delu z zemljo in rastlinami upošteva kozmične ritme, prikazane v vsakoletnem rumenem Setvenem koledarju po Mariji Thun (dan za plod, korenino, cvet, list …)
  • skrbi za kvalitetna, bodočnosti sposobna semena.

Vzgajamo svoje sadike, kolobarimo s poljščinami in skrbno spremljamo dogajanje v kompostnih kupih. Mineralnih gnojil ne uporabljamo, zavračamo gensko tehniko.

Zavedamo se, da samo kvalitetna, življenjskih sil polna hrana lahko prehrani naše telo, dušo in duha in to kvaliteto zasledujemo z življenjem in delom po biodinamiki. Biodinamično metodo vidimo kot metodo kmetijstva bodočnosti!

V društvu širimo znanje iz biodinamike vsaj na 2 načina: z vsakoletnimi tečaji iz biodinamike ter s prenašanjem znanja od bolj izkušenih članov do manj izkušenih ali začetnikov. Tudi zato vse BD preparate izdelujemo sami člani v skupnih akcijah. Tako pripravljeni preparati so na voljo vsem našim članom brezplačno in niso na prodaj. Jih pa z veseljem podarimo ob stiskah zemlje in ljudi na njej – npr. preparat po Mariji Thun (PMT) in preparat gnoj iz roga (P500) ljudem z vrtovi/njivami, ki so bili poplavljeni …

Kmetijsko gozdarska zbornice Slovenije

zastopanje javnega interesa, interesov panoge in članov KGZS za zagotavljanje razvoja kmetijstva, gozdarstva in podeželja ter zdravega okolja in zdrave varne hrane za celotno prebivalstvo

Osnovno poslanstvo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije je zastopanje javnega interesa, interesov panoge in članov KGZS za zagotavljanje razvoja kmetijstva, gozdarstva in podeželja ter zdravega okolja in zdrave varne hrane za celotno prebivalstvo. Temu primerni so tudi cilji, zaradi katerih se je tudi ustanovila in deluje zbornica: varovanje in zastopanje interesov kmetijstva, gozdarstva in ribištva; svetovanje posameznikom in pravnim osebam, ki opravljajo kmetijsko, gozdarsko in ribiško dejavnost in pospeševanje gospodarnega in okolju prijaznega kmetovanja, gozdarstva in ribištva. Z uresničevanjem teh ciljev se bo udejanila tudi naša vizija, da bo zbornica ključni dejavnik razvoja podeželja v korist članov in v zadovoljstvo državljanov Slovenije.

Biodinamična kmetija Černelič

ekološko kmetujemo od l. 2003 in od konca l. 2014 ima naša kmetija Demeter certifikat

Proti boleznim in škodljivcem se borimo predvsem z zdravimi in odpornimi rastlinami, ki jih vzgojimo sami.

Pomembno je kolobarjenje in kompost, ki ga pridobimo iz gnoja domačih živali (krave dojilje s teleti), katerega cepimo z biodinamičnimi preparati.

Večkrat imamo izobraževalne delavnice, študentsko prakso in obisk organiziranih skupin. Za obisk je potreben predhodni dogovor.

Waldorfska šola Ljubljana

javno priznana šola, ki je že trideset let prisotna v slovenskem šolskem prostoru in prek svojih enot omogoča dostop do vzgoje in izobraževanja po waldorfskih načelih tudi po drugih slovenskih krajih

Waldorfska šola Vzgojno–izobraževalni programi zavoda temeljijo na načelih waldorfske pedagogike in imajo status programov, ki so pridobili javno veljavnost, saj jih je po predhodnem mnenju Evropskega združenja Steinerjevih/waldorfskih šol (ECSWE) oz. Mednarodnega združenja waldorfskih vrtcev potrdil Strokovni svet RS za splošno izobraževanje ter so vpisani v razvid izvajalcev javno veljavnih programov vzgoje in izobraževanja.

Glavni impulz, ki daje značaj vsemu delu in življenju v waldorfski šoli, je osredotočenost na naravo odraščajoče osebnosti ter celostni (integrativni) pristop k učenju in poučevanju, izvirajoč iz teh značilnosti. Ta pristop prežema tako predmetnik, učne načrte, celotno pedagoško delo, preverjanje in ocenjevanje, kakor tudi organizacijo in upravljanje šole.

Zlate misli

ekološko kmetijstvo in izobraževanje
Matjaž Turinek s.p.

Smo mlada družina, ki si prizadeva so-ustvarjati zdravo življensko okolje, hrano in misli. Oba, Matjaž in Maja, sva po poklicu/izobrazbi kmeta, ki sva se preizkusila tudi v akademskih vodah, a po nekaj letih ugotovila, da si želiva svoje delovanje zaenkrat usmeriti predvsem v praktični del kmetovanja.

Leta 2011 smo vzeli v najem eno njivo pri Matjaževih starših, konec leta pa prevzeli polovico površin kmetije, ki je že od leta 1996 v ekološki kontroli, ter se samostojno lotili ekološkega in biodinamičnega kmetovanja. Istega leta smo začeli tudi s pridelavo zelenjave in dostavo zelenjavnih košaric preko partnerskega kmetijstva, leto kasneje pa dodali še žita in sadje.

Obstajajo reki, ki govorijo o povezanosti hrane in našega zdravja – tako fizičnega, kot tudi duhovnega. Pri nas si prizadevamo udejanjiti načela uspešne ekološke in biodinamične pridelave ter tako pridelati najboljše za telo, dušo in duha. Ko smo iskali primerno ime za naše udejstvovanje, smo se spomnili na pogovor z našim dobrim prijateljem, ki je rekel: “ Ko se ljudje, ki v notranji iskrenosti iščejo duhovno, med seboj povežejo, se ustvari zlati trak/nit – od duše do duše”.  Ker želimo, da bi naša kmetija postala kraj, kjer se podobno misleči ljudje, ki iščejo dobro, lahko srečujejo/povežejo med seboj in ker želimo z vsemi deliti dobro, kakovostno in neoporečno hrano, smo rekli, da mora ta del (torej zlati) vsekakor biti v imenu.
Ker pa se vse začne z mislijo (od misli, k besedam in dejanjem), menimo, da je tvorjenje in kasneje udejstvovanje teh zlatih misli eno izmed najbolj pomembnih poslanstev, ki jih imamo.

Vina Guerila

Ime mi je Zmagoslav Petrič. Guerila je plod mojih idej, sanj, hotenj in trme.

Rojen sem leta 1956 v kmečki družini. Istega leta je moj oče Jožef prejel priznanje za grozdje stare sorte pinela. Slučaj ali usoda? Spomini iz otroštva me vračajo v čas dela na majhni kmetiji, v vinograd, v klet. Na skromnost, iskrenost, odgovornost, spoštovanje in ljubezen do zemlje, narave in bližnjega. Oče je name nezavedno prenesel te vrednote in me izoblikoval v trdnega, klenega človeka. To prenašam naprej na svojo družino, sodelavce in ljudi, ki me obkrožajo. Pravijo, da človek lahko zbeži s kmetije, a kmetija iz njegovega srca nikoli …
Leta 2005 je v meni dozorela odločitev in nastala je Guerila, danes biodinamična vinogradniška kmetija na Planini pri Ajdovščini v Vipavski dolini. Izbral sem po svoji presoji najboljše lege in na njih zasadil vinograde z lokalnimi sortami.
Z uporabo biodinamičnih pripravkov v vinograde vnašamo in širimo mikrofloro, povezujemo rastline s kozmičnimi silami in razvijamo ter spodbujamo lastno odpornost organizmov.
Z večanjem organske mase ter škropljenjem z gnojem iz roga in kremenom hkrati vnašamo življenjsko energijo. Z uporabo komposta in zelenega gnojenja skrbimo za oživljanje zemlje in biološko raznovrstnost, ki je pogoj za zdravje in harmonijo vinograda.
Opravila v njih potekajo, v kolikor je le mogoče, skladno z naravnimi cikli biodnamičnega koledarja.

Zeliščni vrt in kmetija Majnika

na Zeliščnem vrtu in družinski kmetiji Majnika raste in zdravi zemljo več kot 160 različnih rastlin

Ob najbolj primernem času jih ročno skrbno oberemo, posušimo in shranimo. V naših izdelkih so izključno rastline, ki jih pridelujemo sami. Ohranjamo svoja semena ter skrbimo za medonosne rastline in biodiverziteto.

Z ekološko in biodinamično pridelavo zelišč in kalčkov za trg se ukvarjamo že več kot 10 let. Kmetujemo brez umetnih gnojil in škropiv, brez hibridov, brez plastičnih folij in težkih strojev.

Pri nazivu naše kmetije uporabljamo oba pridevnika: ekološka in biodinamična, predvsem zato, ker je vsaka biodinamična kmetija tudi že ekološka, ne pa obratno.

Če poenostavimo, ekološko kmetijstvo zanima zgolj fizična raven: predvsem koliko bo količinskega pridelka, pa tudi koliko ima hrana določenih snovi, mineralov, vitaminov ipd. Medtem ko gre pri biodinamiki za kvaliteto teh snovi, mineralov, vitaminov … in za sam vstop v proces nastajanja rastlin, pri katerem sodeluje ves kozmos.

Eko civilna inciativa Slovenije

EKOCI

Sodelujoči člani eko civilne inciative Slovenije si zavzemajo na pozitiven način z etičnimi in poštenimi  načeli udejanjati dobre stvari v  vsakdanjem življenju v povezavi s  prehransko  samooskrbo, energetsko in ekonomsko neodvisnost  življenje po meri človeka v soustvarjanju z naravo, ljudmi in kozmusom v Sloveniji in širše.

Spoštujejo naravo in ljudi, spoštujejo  tradicijo in nadgrajujejo z novimi znanji za  lepo sedanjost in prihodnost!

Prispevajo  k spremembi vrednot in miselnosti krepitve zavesti o nujnosti prevzemanja odgovornosti za lastno samooskrbo in samooskbnost lokalnih skupnosti  z sonaravnimi načini pridelave hrane, racionalno rabo virov energije in v sodelovanju z drugimi spodbujajo  povezovanje na vseh ravneh ljudi, institucij, znanja in ostalih subjektov  za sedanje in prihodnje rodove.

Vsak zainteresirani posameznik  se lahko vključi  pri udejanjanju dobrih stvari kadarkoli želi in izstopi kadarkoli želi.

Civilna   iniciativa nima političnih ambicij ampak želi povezati in udejanjiti potenciale ljudi,  znanja in dobrih zgledov  v soustvarjanju z naravo in kozmosom.

Kmetija Lukman

najprej klasična živinorejska kmetija, ki kmetuje po načelih biodinamike in je ”v ekološki kontroli” že od leta 2014

Kmetija Lukman, ki se nahaja v vasi Tabor v Spodnji Savinjski dolini pod znamenitim hribom Krvavica, ima dolgo tradicijo. Prvo hišo in gospodarsko poslopje so predniki današnje družine postavili že okoli leta 1800, sedem generacij nazaj.  Po prvi gospodarici Maliki je kmetija še danes poznana kot »pri Malik«.

Na kmetiji danes skupaj delajo gospodarica Vanja, njen mož Tadej, tast Janko in tašča Damijana, ob veliki pomoči malčkov Valentine in Anžeta.

Do leta 2012 je bila kmetija klasična živinorejska kmetija, pozneje pa so se preusmerili na ekološko kmetovanje po načelih biodinamike in so ”v ekološki kontroli” že od leta 2014. 

Na kmetiji Lukman želijo biti kolikor je mogoče samooskrbni, pridelati in predelati čim več raznolikih izdelkov. Ponosni so, da se vse bolj krepi prodaja vseh tržnih viškov v domači samopostrežni prodajalni.

So tudi veliki ljubitelji konj in gostom, ki kmetijo obiščejo, ponujajo turistično ali svečano vožnjo z vozovi in kočijo. Po poljskih poteh in vaseh, ob topotu konjskih kopit, se lahko za trenutek potopite v čas brezskrbnosti in spokojnosti.

Kmečka pekarna

Janja Metličar, s.p.

Kmečka pekarna je majhno družinsko podjetje, ki skupaj z naravo soustvarja dobrine našega vsakdana. V naši proizvodnji diši po domačem kruhu, pekovskem pecivu, gibanicah, poticah, mlečnem kruhu …
Zraven dnevno sveže ponudbe izdelujemo še domače jušne rezance, široke rezance, polžke, svedre,ribano kašo in veliko različnih domačih keksov.
Naše vztrajno, delo in kakovost dokazuje to, da smo dobitniki 5 znakov kakovosti in številnih priznanj iz ocenjevanja Dobrot slovenskih kmetij.

Biogetta.org

Biogetta in bio zeliščne soli Barbio’s

Živjo, s tabo bi rada delila kratko zgodbo.

Ko sem dobila otroka, je bilo treba kar naenkrat vsak dan kuhati, da sta imela nekaj toplega in zdravega na mizi. Hkrati pa je moralo biti še okusno, sicer nista jedla. Takrat sem začela pripravljati Biogetto, ki mi je kuhanje res olajšala in danes sem kar ponosna, da otroka jesta tudi “zelene zadeve”. 

Tako sem začela pripravljati Biogetto in bio zeliščne soli tudi zate, da ti olajšam vsakodnevno kuhanje. Imam pripravljenih tudi veliko enostavnih receptov, ko pride trenutek in nimaš ideje, kaj skuhati.

Poznaš ta občutek, ne?

Zakaj torej Biogetta in bio zeliščne soli Barbio’s?

  • so čisto brez aditivov in brez GSO
  •  iz domače zelenjave in zelišč
  • tradicionalna morska sol iz Piranskih solin
  • ročno pripravljene po lastnih receptih
Biodinamično čebelarstvo Vehar

skoraj petdesetletno uspešno čebelarjenje in pridelava ekološke hrane

Biodinamično čebelarjenje postavlja, poenostavljeno rečeno, na prvo mesto dobrobit čebele, in obravnava pristop k čebelarjenju celostno, z upoštevanjem vseh dejavnikov, od mikrolokacije preko uporabljenih materialov do biologije čebelje družine. Nabor smernic biodinamičnega čebelarjenja je kompleksen in še bolj zahteven od predpisov, ki opredeljujejo ekološko čebelarjenje, vendar je končni cilj te poti en sam: uspešno delo v skladu z naravnimi principi.

Franci Vehar je izkušen čebelar, ki se lahko pohvali s skoraj petdesetletno uspešno prakso na področju čebelarjenja in pridelave ekološke hrane. Poglobljeno se ukvarja s številnimi aspekti čebelarjenja in je član Združenja profesionalnih čebelarjev Slovenije, ob tem pa že od leta 1991 prakticira biodinamični pristop k čebelarstvu in pridelavi naravne hrane nasploh.

Ajda Štajerska

ustanovljena leta 2007

Društvo za biodinamično gospodarjenje Ajda Štajerska s sedežem v Žalcu šteje nekaj več kot 200 članov. Največ članov je iz Savinjske, precej pa tudi iz Podravske in Zasavske regije.

V društvu si prizadevamo za širjenje biodinamike na področju kmetijstva, vrtnarjenja, sadjarstva, živinoreje, čebelarstva in drugega dela z naravo kot izhaja iz antropozofije. Imamo več delovnih skupnosti, kjer pripravljamo in zakopavamo biodinamične preparate. Za člane organiziramo izobraževanja, predavanja, ekskurzije, vse v cilju pridobivanja novih znanj in spoznavanja dobrih praks.

Ekološka kmetija Bogovič

Kdor živi le od zemlje, si ne more privoščiti tveganja, ki bi ga za nasade pomenil morebitni napad bolezni.

Na ekološki kmetiji Bogovič, ki leži na jugozahodnih obronkih bizeljskega gričevja, je sadjarstvo že prejšnjim generacijam rezalo kruh, le da so visokodebelne travniške sadovnjake postopoma zamenjevala drevesa na nižjih podlagah. Jože in Monika Bogovič, ki jima s svojimi izkušnjami trdno stoji ob strani Jožetova mama, gospa Terezija Bogovič, na sedmih hektarih postopoma obnavljata nasade jablan in hrušk, namakane z razpršilnim sistemom, jih prekrivata s protitočnimi mrežami, pol hektara pa je namenjenega jagodam. Pot do ekološke pridelave sadja sta prehodila postopoma, saj se družina preživlja izključno s kmetijstvom. »Preizkušala sva, kaj zmoreta zemlja in sadno drevje. Kdor živi le od zemlje, si ne more privoščiti tveganja, ki bi ga za nasade pomenil morebitni napad bolezni. V ekološko pridelavo namreč nismo prešli tako, da bi vse nasade zasadili na novo, in to zgolj s sortami jablan, odpornih na škrlup, temveč smo jo uvajali tudi pri drugem, standardnem sortimentu,« pove Jože Bogovič. Zdaj vse sadne vrste in sorte pridelujejo po biodinamičnih načelih, ki niso v nasprotju z ekološkimi, le strožja so, z njimi pa imajo boljše rezultate.

METROB d.o.o.

delovanje na področju celovite oskrbe in tehnološkega svetovanja

  • Več kot 25 let inovativnega delovanja na področju celovite oskrbe in tehnološkega svetovanja za optimiranje vzgoje in pridelave rastlin namenjenih prehrani, preživljanju prostega časa in urejanju urbanega okolja.
  • Oskrba ljubiteljskih in profesionalnih pridelovalcev s celovitim programom pripomočkov.
  • Strokovna podpora za ekološko in integrirano pridelavo.
  • Z odgovornostjo za ohranitev zdravja potrošnikov in neokrnjenega okolja.
KO-SI d.o.o.

vodilni evropski proizvajalec tehnoloških izdelkov iz naravnih vlaken

Podjetje KO-SI se kot vodilni evropski proizvajalec tehnoloških izdelkov iz naravnih vlaken s ponosom predstavljamo na sejmu biodinamike. Znani smo po izdelkih iz naravnih vlaken, ki se uporabljajo za izdelavo okolju prijaznih produktov. Naša zavezanost k trajnosti in trajnostnemu razvoju se odraža v vsakem koraku našega poslovanja. Naše strateške surovine (kokos, sisal, konoplja, ovčja volna, konjska žima, in ostala vlakna), nas postavljajo v ospredje trajnostne in ekološke industrije.

Ponujamo širok nabor izdelkov, vključno z okroglimi zastirkami za okrasne rastline, grmovnice in sadno drevje, zastirkami za vrtne grede, trakovi za ovijanje debel ter visokokakovosten kokosov substrat, kar omogoča celovito podporo biodinamičnemu vrtnarjenju in trajnostnemu pristopu v hortikulturi.

Naš vrtnarski program ponuja rešitve za sonaravno metodo vrtnarjenja, izboljšuje vitalnost rastlin in celotnega ekosistema ter prispeva k naravni in ekološki vzgoji rastlin ter poljščin. Z našimi naravnimi vlakni ustvarjamo možnosti za bolj zdrav in trajnosten svet ter spodbujamo biodinamično pridelavo in ekološko življenje. Skupaj gradimo boljši jutri.

Kmetija Ajda

»Bodi ajda!«

Kmetija nosi ime AJDA – ajda v pridelavi predstavlja simbol skromnosti, kar je pravo nasprotje njenemu bogatemu okusu in kulinarični pestrosti. Je hrana za prebujenega človeka, skromnega v porabi in bogatega v dajanju. Z apelom »Bodi ajda!« tako tudi naše kupce in javnost nagovarjamo k prebujenosti. Prebujenosti, ki jo svet tako zelo potrebuje.

Naše serije ročno izdelanih bio veganskih dobrot so majhne, sestavine skrbno izbrane in se zato ne primerjamo z industrijskimi izdelki. Dobrote iz Ajdine kuhinje nosijo certificirano eko oznako, medtem ko so pridelki zelenjave, žit, zelišč in sadja na kmetiji Ajda pridelani po načelih biodinamike. Dokazilo za to najvišjo kakovosti v ekološki pridelavi predstavlja Demeter certifikat in na Ajdi ga imamo.

Ravno v tem delu imamo nalogo in poslanstvo hranjenja človeka celostno, ne zgolj na fizičnem telesu, pač pa mu dati hrani, ki bo podpirala in vzpodbujala moči njegove volje. Volje za ustvarjanje boljšega posameznika in sveta. Biodinamični način pridelane je istočasno tudi najboljši za prst samo, saj je njena živost iz leta v leto večja.

Delamo iz ljubezni, saj imamo poslanstvo širjenja miroljubne kulture hranjenja in bivanja ter smo primer dobre prakse kmetijam v Halozah in Sloveniji.

OJ Bron

slovenska blagovna znamka vrtnarskega orodja iz bakrovih zlitin

OJ Bron sva Tina in Tomaž Kvasnik s sodelavci, ki so
kot naši prijatelji in pogosteje naši učitelji.

Naša pot do orodij iz bakrovih zlitin je bila polna vzponov in padcev, tako kot življenje. Sodelovala sva v več različnih uspešnih in neuspešnih projektih in se ob tem veliko naučila – večinoma iz napak. Odkrivala sva skrivnosti zeliščarstva, ekološkega in biodinamičnega kmetovanja, umetnost oblikovanja, stare modrosti in veščine. To je dolg stavek, kajne?

A taka je bila tudi naša pot do danes. Med kovanjem prvega slovenskega gonga Eon smo srečali mojstra Marka, ki nam je pokazal njegovo delovanje, pa tudi moč geometrije in števil.

Ideja o slovenski blagovni znamki vrtnarskega orodja, izdelanega iz bakrovih zlitin, je zorela dolgo. Iz dneva v dan je viselo na nas; med pogovorom s starejšimi, ki so še v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja uporabljali tovrstna orodja v dolini Bače, ali ko smo se srečali s slovenskimi biodinamiki. Živimo v starem slovenskem mestu Radovljica, kjer je kovač že pred prvo svetovno vojno izdeloval bronaste motike. Avstrijski inovator Viktor Schauberger, ki je zavest o uporabi bakrenega vrtnega orodja prenesel na 21. stoletje, je imel velik vpliv na našo idejo in nas.

@ekoprukjamnik

kmetija je v letu 2014 pridobila certifikat preusmeritve v ekološko kmetijstvo

Nismo klasična eko kmetija, pač pa smo se od vsega začetka preusmeritve odločili, da želimo potrošniku ponuditi najbolj zdravo hrano, pridelano po eni najbolj zahtevnih metod, to je po biodinamični metodi. Do leta 2022 smo bili Demeter kontroli. Ostajamo v ekološki kontroli, vendar ostajamo zvesti dosedanjemu načinu pridelave. Že več let sodelujemo z Društvom Ajda Vrzdenec, gostimo delavnice in se usposabljamo, kako rastline na primer z zelišči skozi celo leto spodbujati, da bodo bujno cvetele, rasle in dajale ustrezne plodove. Za krepitev rastlin pripravljamo pripravke, narejene iz sestavin kot so kopriva, rman, kamilica, regrat, hrastovo lubje, preslica, baldrijan, bazaltni pesek ipd. po vnaprej z luninim ciklusom določenih dnevih in urah. Pripravki kot so gnoj iz roga, kremen iz roga, prepariran hlevski gnoj se v majhnih količinah dodajajo rastlinam.

Biodinamična kmetija Dragonja −
Oljčni gaj

Dragonja’s Immortelle je prva in edina slovenska kozmetika s certifikatom Demeter

Na biodinamični kmetiji Dragonja – Oljčni gaj nadaljujemo tradicijo naših prednikov, ki so se z oljkarstvom, poleg vinogradništva, s katerim so se preživljali, ukvarjali že od začetka 18. stoletja.

Od samega začetka smo uporabljali le ekološka sredstva za nego in zaščito rastlin, od leta 2008, odkar smo se na Goriškem vključili v biodinamično društvo in pod mentorstvom uni. dipl. inž. agr. Franke Ozbič opravili tudi tečaj biodinamike, pa uporabljamo biodinamične preparate in zemljo gnojimo z biodinamičnim kompostom. Po triletnem sodelovanju z goriškim biodinamičnim društvom smo tudi v Istri leta 2011 ustanovili Društvo za biološko-dinamično gospodarjenje Ajda Istra s sedežem na naši kmetiji, ki danes šteje že preko 60 članov. Trajnostno kmetijstvo povečuje rodovitnost tal, ne onesnažuje okolja in ohranja biotsko raznolikost. Na naši kmetiji tako poleg oljk gojimo za lastno uporabo še 10 vrst sadnega drevja, zelišča in zelenjavo. Kmetijo bogatijo tudi čebele, čebelarimo po biodinamičnih načelih.

Na kmetiji je hči Nastja leta 2018 zasadila večja polja laškega smilja in manjše polje prave sivke, ki jih obdeluje izključno po metodah in načelih biodinamičnega kmetovanja, da bi zaščitila okolje in spodbudila biotsko pestrost. Zlata polja gojene nesmrtnice − Immortelle − prevzamejo našo dušo s svojo lepoto in vonjem. Iz te božanske, opojne rastline ročno izdeluje visoko kakovostno, certificirano ekološko, naravno (IKC UM) in biodinamično (Demeter) kozmetiko pod blagovno znamko Dragonja’s Immortelle.

Dragonja’s Immortelle je tudi prva in edina slovenska kozmetika, ki je dobila certifikat Demeter. Temeljna sestavina je dragoceno eterično olje laškega smilja. Nastjina kozmetika je tudi energijsko obogatena, saj jo pripravlja v višjem stanju zavesti in vanjo prenaša Svetlobne Kode. Kakovost je produkt celoletnega dela na kmetiji in spoštljiv ter ljubeč odnos do rastline ter komunikacija z njo v Svetlobnem Jeziku, zato so sestavine iz smilja visoko vibracijske in to je čutiti.

Naša kmetija ponuja izdelke s certifikatom Demeter: Demeter čaj iz oljčnih listov, Demeter fino mlete oljčne liste, Demeter hidrolat laškega smilja, Demeter eterično olje laškega smilja, Demeter mazilo z eteričnim oljem smilja, Eko oljni serum z eteričnim oljem smilja, Demeter hidrolat prave sivke, Naravno anti-age lahko vlažilno kremo s smiljem in hialuronsko kislino.

Amarant
Fanči Perdih s.p.

prva slovenska ekološka semenarska hiša

Trenutno ena redkih semenarskih hiš, ki ekološko seme za prodajo prideluje v Sloveniji. Poleg pridelave semen se ukvarja z vzdrževanjem in selekcijo slovenskih avtohtonih sort, vzgojo sadik in tehnično pomočjo kmetom – kooperantom, ki pridelujejo seme, ki se kasneje prodaja pod blagovno znamko Amarant.

Glavno poslanstvo semenarske hiše Amarant je pridelava kakovostnega semena na slovenskih tleh, odkrivanje in vzdrževanje avtohtonih slovenskih sort, ki so prilagojene na naše podnebne razmere in so primerne za ekološko pridelavo, saj so utrjene in lahko kljubujejo težavam, kot so nekatere bolezni, mraz, suša itd. brez umetnih pripravkov in pomagal.

Glavni kriteriji pri pridelavi semena so certificirana ekološka pridelava, pravilna odbira rastlin za semenitev in primerno pobiranje, čiščenje in spravilo semena. Za boljši in bolj zdrav pridelek se pri pridelavi upošteva tudi načela bio-dinamične pridelave. Za te elemente je potrebno znanje, ki ga pri semenarski hiši Amarant posredujejo vsem pridelovalcem semena, s katerimi sodelujejo. Vsako seme, ki je pridelano, pa se pred pakiranjem za prodajo na trgu še analizirajo – preveri se kaljivost, čistoča semen in morebitna prisotnost bolezni.

Ekosemena

Inštitut za ekološke raziskave in trajnostni razvoj

Ekosemena inštitut je bil ustanovljen z namenom, da bi prispeval k razvoju zdravega življenjskega okolja in uravnoteženi, z naravo usklajeni družbeni rasti ter k višji ozaveščenosti posameznikov na področju trajnostnega razvoja, s poudarkom na varovanju in zaščiti okolja ter ekološki pridelavi hrane. Vrednote, za katere si inštitut prizadeva, temeljijo na etičnem odnosu do okolja, solidarnosti posameznikov, povezovanju organizacij in na znanju.

V projektu Semenjalnica smo vzpostavili lokalno pridelavo ekoloških semen. Na ta način želimo ohranjati stare sorte semen.
Pridelovalci – ekološke kmetije in kmetije, ki so poleg ekološkega certifikata pridobile tudi Demeter certifikat – so deležni ustreznega svetovanja na področju pridelave semen in strokovnega nadzora nad samo pridelavo. Hkrati skrbimo tudi za hrambo pridelanih semen, ki jih odkupimo od kooperantov. Izmed pridelanih semen izberemo najboljša in jih naslednje leto razdelimo istim kooperantom ter ponovimo postopek svetovanja, nadzora in skladiščenja. Pri tem so cilji: pridobivanje praktičnih izkušenj pri pridelavi, hranjenju in distribuciji ekoloških semen ter dvig deleža samooskrbe z ekološkim semenskim materialom kulturnih rastlin.

Konec leta 2018 smo začeli z izvajanjem projekta Semenjalnica, za katerega smo skupaj s partnerji (RAGOR, Občina Bled, Občina Bohinj, Občina Gorje, Občina Jesenice, Občina Kranjska Gora, Občina Radovljica in Občina Žirovnica) pridobili 85-odstotno sofinanciranje Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Glavna donatorica projekta je družba Moro & Kunst.

Biodinamična kmetija Erbija Kasaš

pridelava in predelava hrane, samooskrba, izobraževalno-raziskovalne dejavnosti ter turizem

Odmaknjeni od sveta in obdani z živalmi ter naravo oživljamo prst in povečujemo količino humusa v zemlji ter ohranjamo tradicijo panonskih salašev. V Sloveniji je edini salaš naš “Csardas Salaš.” Svoje znanje in imanje z veseljem delimo vsem, ki so se pripravljeni učiti, ki želijo rasti in verjamejo v spremembe na bolje.

“Na našem Csardas Saalašu boste srečali vas.
Pri nas boste videli, slišali, ugotovili, kaj je v vas.
Sami sebe boste spozna(val)i pri nas –
včasih z, drugič pa brez nas.
Pri nas pozabili boste na čas,
z drvmi in živim ognjem preganjali boste mraz,
si ustvarili lastno gaz,
morda doživeli čustven plaz
ali premagali kak svoj notranji prelaz.”

Pridite, vabimo vas, da se oglasite pri nas!

Zveza društev ekoloških kmetov
Slovenije

deluje že 6 let

Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije je bila ustanovljena 24. septembra 2017 v Slovenj Gradcu v sklopu Praznika ekoloških kmetij.

Naše poslanstvo je:

  1. Zastopanje interesov ekoloških kmetov Slovenije
  2. Povezovanje in sodelovanje na področju ekološkega kmetovanja
  3. Povečanje pridelave in predelave ekološke hrane v Sloveniji
  4. Promocija ekološke hrane-nova blagovna znamka
  5. Sodelovanje s sorodnimi organizacijami, MKGP, KGZS, BF. ITR, Demeter…