Predavatelji

ALENKA SVETEK

Alenka Svetek je rojena 1948 v Ljubljani.

V mladosti je živela s starši in dvema mlajšima bratoma v Dobrunjah pri Ljubljani na srednji veliki kmetiji in so bili le kmetje. Ob tem času ni bilo mehanizacije in so vsa kmečka dela opravili s pomočjo konj. Takrat še ni bilo v uporabi nobenih kemičnih sredstev.

Zelo rada dela na zemlji, ceni in spoštuje kmečko delo, saj je potrebno za ekološko in biodinamično pridelavo veliko več truda kot tam, kjer se dela konvencionalno.

Sedaj obdeluje vrt ter njivo po biodinamični metodi že več kot 25 let in, seveda, iz lastnih izkušenj lahko svetuje ljudem, ki to želijo. Ima certifikat za biodinamično svetovalko.

Majda Hriberšek

Po izobrazbi je zobotehnica v pokoju. Vedno so jo zanimala znanja, ki so bila malo pred časom.
Že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, se je tako srečala z biodinamično metodo pridelave hrane, ki ji jo je predstavila ga. Meta Vrhunc in jo je zelo pritegnila. Opravila je prva izobraževanja na Vrzdencu.

V naslednjih letih jo je poslabšanje zdravja spodbudilo, da je to metodo začela uporabljati za pridelavo zdrave hrane zase in za svojo družino. Začutila je, da je to metoda, ki jo je vredno predstaviti širši javnosti, zato je vse svoje aktivnosti namenila temu.

V Sevnici je zbrala nekaj isto mislečih in povabila go. Meto Vrhunc, da jim metodo predstavi pobliže. Tako je iz prvih štirideset skupina kmalu narasla na sto in več članov ter se leta 2011 registrirala kot društvo.

V tem času je stalno nadgrajevala svoje znanje na predavanjih slovenskih in tujih predavateljev in ga predajala naprej članom društva.

V društvu Ajda Posavje je strokovni vodja, zadolžena je za izobraževanje novih članov o biodinamični metodi, vodi delavnice priprave biodinamičnih preparatov in praktičnih nasvetov za vrtnarjenje. V društvu, drugih ustanovah in na raznih dogodkih je imela že preko 120 predavanj.

Majda Temnik

je soustanoviteljica društva Ajda Štajerska. Po poklicu je diplomirana inženirka kemijske tehnologije, 20 let pa se že intenzivno ukvarja z zelišči. Je idejni in zasnovni vodja Demeter zeliščnega vrta in kmetije Majnika iz Žič, ki jo danes vodi skupaj s hčero Katjo.

Leta 2006 je pri Meti Vrhunc opravila začetni tečaj iz biodonamike in od takrat kmetuje biodinamično. Pri društvu Ajda Štajerska skrbi za izobraževanje novih članov ter sodeluje pri semenarski skupini. V letošnjem letu jo je Splošna knjižnica Slovenske Konjice povabila k vodenju zelo dobro obiskanega semenarsko-vrtnarskega krožka, ki poteka v sklopu knjižnice semen. Skupaj s Katjo na njihovi kmetiji organizirata biodinamična in antropozofska predavanja ter delavnice o pridelavi in uporabi zdravilnih zelišč. 

si želiš sprememb?

Postani sprememba:)