O prazniku

govori in članki

... če ste zamudili, lahko preberete:

Dogodek je bil namenjen najširši javnosti, da spozna to najbolj sonaravno metodo pridelave hrane in razlike v kakovosti hrane v primerjavo s konvencionalno metodo kmetovanja. Na 35 stojnicah se je predstavilo nekaj društev, ki jih je skupaj 16 v Sloveniji in skrbijo za izobraževanje ter izdelavo biodinamičnih preparatov, Zveza biodidinamikov Slovenije in Združenje Demeter Slovenija, ki skrbi za kontrolo in certifikacijo biodinamičnih kmetij.

Na večini ostalih stojnic so se predstavili biodinamični in Demeter kmetje s svojo ponudbo zelenjave, žit, vin ter predelanih proizvodov. Na nekaj stojnicah pa je bilo mogoče najti različne pripomočke za biodinamično kmetovanje in vrtnarjenje.

Dogodek je popestril bogat kulturni program, ki so ga izvedli Waldorfska šola, pevski zbor Artvoicess in ga. Mihaela Zahrastnik , članica Društva Ajda Posavje. V pozdravnih nagovorih je bila poudarjena skrb biodinamikov za zemljo in okolje nasploh ter nasprotovanje podaljšanju rabe glifosata v Evropi ter novim in starim genskim tehnikam.

Na samem dogodku smo izvedli tri predavanja in sicer dve o osnovah biodinamike in eno o lastni vzgoji semen. Na okrogli mizi Evropa ekološki/biodinamični vrt Evrope-utopija ali možnost smo soočili mnenja biodinamični kmetje (dr. Matjaž Turinek, Zvone Černelič, Katja Temnik), stroka (prof. Martina Bavec) in državne strukture (MKGP-mag. Maja Žibert, KGZS-Roman Žveglič) ter biodinamikom sorodne organizacije (ZDEKS-Aleš Fister, Permaluktura-Tomi Gjerkeš).

Zaključek okrogle mize je bil, da lahko Slovenija v 20 letih postane ekološki/biodinamični vrt Evrope. Poskrbeti pa je potrebno za ustrezno podporno okolje, izobraževanje prebivalstva in kmetov.

Semenj je bil živ ...

dogajanje

Program

 • 9.00—19.00
  Prodajne stojnice in predstavitev društev
 • 10.00
  Otvoritev
 • 11.00
  Okrogla miza o sonaravnem kmetijstvu:
  Slovenija, biodinamični vrt Evrope – možnost ali utopija?
 • 12.30—13.15
  Praktični biodinamični nasveti za pridelavo hrane
 • 14.00
  Predavanje o pridelavi lastnih semen
 • 16.00
  Praktični biodinamični nasveti za pridelavo hrane
okrogla miza

Slovenija, biodinamični vrt Evrope-možnost ali utopija?

Biodinamika:
sonaravna metoda kmetovanja, stara sto let.

Praznik biodinamike je namenjen najširši javnosti, da se bolje spozna s to najbolj sonaravno metodo kmetovanja, ki že sto let prinaša dobre prakse in katere učinki so dobro raziskani. Njen utemeljitelj je dr. Rudolf Steiner, antropozof.

Na dogodku se bodo predstavila posamezna biodinamična društva, ki skrbijo za srce oz. zaklad biodinamike:
izdelavo biodinamičnih preparatov za oživljanje zemlje ter za izobraževanje kmetov in vrtičkarjev. Seveda ne bodo manjkale stojnice biodinamičnih/ekoloških kmetov.

Obiskovalci bodo iz prve roke dobili informacije na predavanju o osnovah biodinamike in predvsem o praktičnih biodinamičnih nasvetih za pridelavo hrane.

Okrogla miza z naslovom Slovenija, biodinamični vrt Evrope- možnost ali utopija? bo soočila mnenja različnih kmetijskih strokovnjakov in kmetov, ki biodinamiko živijo.

Pripravili smo tudi predavanje o lastni vzgoji semen.

  • Kaj je za vas sonaravno kmetijstvo?

  • Zakaj menite, da delež sonaravnega kmetijstva v Sloveniji tako počasi narašča? Gre za problem odločevalcev, kmetov ali kupcev, ki ne prepoznajo dodane vrednosti ekološko/biodinamično pridelane hrane in minimalnih negativnih vplivov na okolje in zdravje ljudi?

  • Vidite ekološko/biodinamično kmetijstvo kot priložnost za (eko) turizem? Osveščeni turisti puščajo za sabo manjši ogljični odtis in so boljši kupci?

  • Zakaj stroka ne izobražuje za biodinamično kmetijstvo?
   
  • Kdaj bo postala Slovenija samozadosten ekološki/biodinamični vrt? Navsezadnje se je v daljni preteklosti dežela že prehranjevala sama.
sodeluj z nami

Bodimo spoštljivi do zemlje!

sodelujemo